Odsolování na Svobodných Heřmanicích

28.06.2010 23:59

V neděli 27. června 2010 jsme vyrazili na odsolovací ponor na lom Šífr, který se nachází u Svobodných Heřmanic.

Po potápěčském výletu k moři bylo potřeba výstroj odmočit od soli a nestačí jen umytí výstroje u moře. Ideální je udělat si ponor ve sladké vodě, čímž se spojí příjemné s užitečným.

Vyrazili jsme v sestavě Jarda, Mates, Jirka S. a sešli se u lomu v 9.30hod. Po nastrojení a naplánování jsme se vrhnuli do vody a začali si užívat špatné viditelnosti, protože v lomu bylo před náma spousta potápěčů. Jirka a Jarda byli poprvé na této lokalitě a tak vlastně nevěděli, do čeho jdou. Ale viditelnost kupodivu dosahovala místy i 8m, a tak to nebylo nejhorší. Ponor proběhl bez sebemenších problémů a užili jsme si to naplno. Nevím jak kluci v těch mokrých oblecích při teplotě vody 6 – 9°C dole, ale sucháč je sucháč…

Na závěr si Jirka vyzkoušel dýchání ze zamrzlé automatiky - které měl probírat se svým instruktorem v základním kurzu – a nestalo se tak. Po nasimulování zamrznutí 1.st. mu opravdu automatika zamrzla. No a tady se potvrzuje, že mít dva první stupně se v danou chvíli vyplatí… Po uklizení věcí jsme se zastavily na oběd a dali malou procházku kolem skal na Kružberské přehradě, prostě krásný nedělní den.

 

Za nás všechny Mates

Diskusní téma: Odsolování na Svobodných Heřmanicích

zamrzlý 1. stupeň

Bob | 29.06.2010

Jirka nebyl sám, kdo si nezkoušel dýchání ze zamrzlé automatiky. A protože jsme měli stejného nejlepšího zlínského instruktora na světě, tak asi proto, že to není předepsané a nepokládal to za důležité. Ale zase jsme opakovaně obdrželi vyčerpávající výklad o výrobcích firem Škoda, Nike, Adidas, Nokia, ... na což si Jirka ve vodě při řešení vzniklé situace jistě rád zavzpomínal :))))

Přidat nový příspěvek