Rovinj v červnu 2010

22.06.2010 23:30

Jako každý rok, jsme i letos vyrazili za potápěním do Chorvatského moře u města Rovinj.

První skupina ve složení Jarda, Dáša, Jura a Mates dorazila do Rovinje v sobotu ráno. Druhá skupina přijela ve středu odpoledne v sestavě Bob, Ivoš, Pavel, Michal P., Jirka N., Mira R. Podnikali jsme každodenní ponory jak na ostrovech, tak na vracích. Každé ráno jezdí loď v 10.00hod na nějaký vrak a pak většinou odpoledne kolem druhé na okolní ostrovy.

Počasí nám krásně vyšlo a sluníčka bylo všude hodně a i voda byla nezvykle teplá nahoře 24°C a dole (40m) okolo 17°C. Ti, kteří měli suché funkční obleky si na chladnější vodu dole nestěžovali.

Viditelnost pod vodou nebyla zrovna nejlepší, ale když to srovnám s pracovním potápěním - kde jsem neviděl ani to nic – byla to pohoda. Na ostrůvcích byla viditelnost nejhorší, ale na otevřeném moři na vracích to bylo lepší. Vůbec nejkrásnější viditelnost byla ve vracích. Dva účastníci kurzu AOWD zde podnikli závěrečné ponory.

Večery jsme trávili jak jinak, než u mrkvové šťávy a s knihou. Většinou se chodilo spát kolem osmé a vstávali jsme s raním rozbřeskem,
abychom si společně udělali malinkatou rozcvičku. No a pak jsme družně odcházeli na potápěčskou bázi, kde jsme si s ledovým
klidem chystali věci na ponor a vyhlíželi jsme loď.

A opět se nám potvrdilo, že nejlepší ryba je pizza.

Navštívené ostrůvky:

  • Bonjola
  • Sturago
  • St. Giovanny
  • Velki Piruzzi
  • Saline


Navštívené vraky:

  • Baron Gautsch
  • Istra


Za všechny zůčastněné Mates

 

 

Jiný úhel pohledu:

 

při večerní konzumaci mrkvové šťávy

Mates má asi vadný instrument na měření teploty, 17°C dole nebylo ani náhodou. Jako šťastný uživatel mokrého obleku jsem s omrzlinami :) teplotu vody vnímal na vlastní kůži a na svém počítači jsem ve 40m zíral na hodnotu 13°C. Naopak někteří šťastní majitelé funkčních suchých obleků se při bezpečnostní zastávce řádně opotili :-P. To s tou mrkvou šťávou je samozřejmě pravda, stačí se podívat na fotky a podobně to bylo s těmi poklidnými přípravami na ponor ;). 

 

noční rovinj

Nicméně bych si dovolil zmínit příhodu, kdy Jirkovi nafoukali do dvojčete EAN50 na ponor do 40m (omylem, při plnění stage). Každý si asi spočítá do jaké hloubkly se dá bezpečně taková směs dýchat :-/ Takže jak se píše v příručkách - za to, co dýcháme, si zodpovídáme sami a nesmíme se spolehnout na to, co nám kdo řekne, že budeme dýchat. On to totiž dýchat nebude a následně už nám moc nepomůže, že se bude vědět "kdo za to může". ... no ale jinak jsme si užili fůru legrace - třeba grilovačku po nočním ponoru u základny (výborný poměr cena/výkon světla Diving Cree  se jen potvrdil), kterou narušila chorvatská mládež a při slově "policie" se tvářila velmi nechápavě, posezení v naší oblíbené pizzerii, kde se při chvilce nepozornosti ztrácí pizza a nakonec poklidná procházka půlnoční Rovinjí měla taky něco do sebe.


Bob

Diskusní téma: Rovinj v červnu 2010

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek