Světlo Diving Cree SSC-P7-C-SXO: první dojmy

17.05.2010 01:11

Do KPA dorazilo  světlo Diving Cree SSC-P7-C-SXO. V tomto článku naleznete popis světa, první dojmy a taky postřehy z diskusí na Webu.

 

Charakteristika světla (dle výrobce):

 

LED:

1xP7

Použitelné baterie:

Nabíjecí lion 2 x 18650 / 4 x CR123A / 4 x 16340

Přepínač režimů:

otočný magnetický

Počet režimů:

3 (Vysoký/střední/nízký výkon) + stroboskop

Svítivost:

900 lumenů

Doba svitu:

3,5 hodiny

Vodotěsnost:

100 metrů

Rozměry:

 235 mm x 55 mm

Hmotnost:

 370 g (vč. aku)

 

Balení:

Polstrovaný box, který může být hezkým dárkem pro nejednoho potápěče, obsahuje: 

  • světlo Diving Cree SSC-P7-C-SXO
  • 2 x 18650 dobíjitelné Ii-on akumulátory 2200 mAh
  • nabíječka
  • 4 x silikonový o-kroužek

 

Pozn. nabíječka není určena do našich zásuvek. Je potřeba redukce (cestovatelé mají, jinak lze se světlem doobjednat za cca 15 Kč i redukci "z ploché na kulatou"). Škoda, že výrobce nepřibalil i rezervní silikonový o-kroužek pod sklíčko.

 

Postřehy:

Uváděný výkon a doba svitu je spíše marketingový tah (nebo zbožné přání výrobce), je vhodné kalkulovat s čínskou konstantou 0,6. I když je reálný výkon světla nižžší než uvádí výrobce, tak odhadem 500 lumenů už snese srovnání s klasickým kanistrovým hlavním světlem, jen ta výdrž je trošku jinde. I Toto světlo lze sice předělat na kanystr, ale člověk musí mít know-how a dostatek trpělivosti (cca 10 hodin práce). V čem toto světlo válcuje konkurenci,  je cena: cca 1500 Kč za kompletní balení (bateka+aku+nabíječka), včetně poštovného! A svítí fakt pěkně - osvětlování okolních budov z okna bylo skutečně účinné, ale doporučuji nezkoušet posvítit ani omylem do zrcadla (světlo se překvapivě odrazilo a připomnělo mi to pocity po vyšetření očního pozadí - kdo zažil následek hledění do silného světla bez možnosti zavřít oko, pochopí).
Ovládání resp. přepínání režimů pomocí magnetického přepínače je pohodlné (ikdyž hrozí nechtěné zapnutí při manipulaci s výstrojí), i na nízký výkon svítí více než běžné záložní světlo. Funkci stroboskopu ocení spíše příznivci technoparty, bliká fakt pekelně (30 Hz), ve vodě uplatnění nenalezne (viz odstavec s nedostatky).

 

 

Ale toto světlo má i nedostatky. První negativum, které lze pozorovat ihned při vybalení baterky, je malá dírka pro navlečení šňůrky (pro karabinku k připnutí na D-ring). Vyvrtat o moc větší nelze (prostě by nebylo co vrtat), takže je vhodné zvolit jiný způsob uchycení světla, který navíc nebude znamenat riziko, že se díky kroucení uvolní kryt prostoru batrerií. 
Funkce stroboskopu se zapíná obtížně, v krizové situaci to bude další stres, takže na tuto funkci světla raději zapomeňte (vyžaduje to značnou praxi, jde to pak zapnout napoprvé, ale ve vodě to bude jinak). Další problém, a asi největší, u tohoto světla je, že elektronika je stále pod napětím a tak se vybíjí akumulátory i ve vypnutém stavu, proto je nezbytné myslet na to, že akumulátory se do světla vkládají až před ponorem. Údajně může být odběr ve vypnutém stavu tak velký, že plně nabité akumulátory se vybijí za 6 hodin! (nějak se nám to nezdá, ověříme). Přesto žádný z uvedených nedostatků není tak závažný aby jej víc než dostatečně neomluvila skvělá cena. 

 

Je vhodné dokoupit náhradní akumulátory, v ČR lze při troše snahy sehnat 2700 mAh SANYO za cca 250 Kč/kus, u těchto se asi problémů (zejména odchylky mezi reálnou a uváděnou kapacitou jak je to běžné u Čínských levných akumulátorů) bát nemusíme. 

 

Zkušenosti z vody zatím nemáme (ale jo, ve vaně svítí :) -  podělíme se o ně po našem návratu z Rovinje, kde světlo určitě vyzkoušíme a srovnáme se vším co tam bude svítit.

 

V diskusích na webu se lze dočíst, že do 40 m nezateče, přesto je vhodné preventivně přetěsnit hlavně hlavu. Pokud jde o sklíčko,  pak podle několika testů v barokomorách to vypadá, že do 50 m v pohodě, při prudkém natlakování v komoře do 90 m začalo praskat sklíčko (u krajů). 

Na základě zkušeností vyčtených v diskusích bylo 3 mm sklíčko u našeho světla nahrazeno vysoustruženým lexanem (díky Martinovi z diskuze na fotonmag.cz). 

 

Shrnutí prvních dojmů:

Výborné světlo za skvělou cenu s několika nedostatky, se kterými se dá žít. Zcela dostačující jako hlavní světlo pro rekreační ponory (v záloze je dobré mít libovolné světýlko na přisvícení a samozřejmě osvětleného buddyho).

Bob

 

 

Shrnutí zkušeností po měsíci používání světla:

Vše bez problémů, svítí jako světla 6x dražší, markantní rozdíl je pouze ve výdrži -  s dodanými akumulátory cca 2 hodiny, prostě kanystr 2 malé akumulátory nenehradí. Hodinový noční ponor jasně ukázal, že to svítí fakt skvěle. Rychlé vybíjení akumulátorů se také nepotvrdilo, byl proveden test, kdy světlo svítilo ve vodě 20 minut v kuse na max výkon, pak 2 po dvou dnech bez vyjmutých akumulátorů svítilo na max ještě hodinu v kýblu :). Maximální hloubka, kde bylo světlo používáno byla 39m (vraky Istra a Baron Gautsch) .

 

Diskusní téma: Světlo Diving Cree SSC-P7-C-SXO: první dojmy

Zhasínání - problém vyřešen

Ladislav | 02.10.2013

Světlo mě začalo po určité době zhasínat, což při potápění není ta správná vlastnost. Přišel jsem na to čím to je.
Nejsem si jist kvalitou dodaných akumulátorů, naopak jsem si jist nekvalitou dodané nabíječky. Po té co jsem baterie nabil modelářskou (inteligentní) nabíječkou, světlo svítí jako nové a ani po hodině svícení se nevyplo. Ve světle je zřejmě obvod, který hlídá podpětí akumulátorů a chrání je tak před zničením. Zdá se, že dodaná nabíječka nedokáže akumulátory plně nabít.

Dostupne svetla Magicshine primo v CR

Irca | 13.05.2011

Po poslednich neblahych zkusenostech z DealExtreme a soucnym nizkym limitem nakupu ze zahranici bez cla a naprosto nechutne dlouhou dobou, co nasi celnici jsou schoni balik poslat dal, kdyz jsem jeste muselela behat na postu s doporucenyma dopisama, jsem uz nakupy na tomto obchode zavrhnula. Hledala jsem, jinou moznost, a nahodou jsem nasla ceskeho prodejce Magicshine. Maji dokonce k dispozici uz i tu novou verzi tohoto svetla s 1000LM, tak jsem si to objednala tady a vse bylo ok a jeste 2 roky zaruka.
Svetlo jsem si koupila tady: http://www.magicshine.cz a to svetlo je primo tady: http://www.magicshine.cz/magicshine-mj-810e-1000lm/

Prosím radu !

Jirka | 31.12.2010

Velice mě zaujalo testované světlo a rád bych si ho objednal, ale můj problém je v tom, že nevím jak. Ze zahraničního e-shopu jsem ještě níkdy neobjednával a má angličtina je nic moc. Proto prosím o stučný návod jak na to a abych hlavně nepřišel o peníze.
Moc děkuji a krásný nový rok.
pirkl@seznam.cz

test

Ladislav | 06.10.2010

Pořídil jsem si tuto svítilnu. Pod vodou svítí fakt hezky, zatím nebyla nijak hluboko, tak uvidíme, jestli do mi nezateče.
V tmavé místnosti jsem měřil její svítivost ze vzdálenosti 1 a 2 metry ve všech režimech svícení. Měřené hodnoty ve středu i na okraji osvětleného prostoru. Naměřené hodnoty v luxech.
<table style="width:auto;"><tr><td><a href="http://picasaweb.google.cz/lh/photo/T1y7TExgHRXLz5rG0AUtDtjVeAYwnfyYXcDO_PDc0fk?feat=embedwebsite"><img src="http://lh4.ggpht.com/_Rfu3JTQj4fw/TKyIQKMTiqI/AAAAAAAAHAM/Ak_xy7Fl3cU/s144/SSC%20P7%20DIVING%20FLASHLIGHT.jpg" height="101" width="144" /></a></td></tr><tr><td style="font-family:arial,sans-serif; font-size:11px; text-align:right">Zdroj <a href="http://picasaweb.google.cz/redos.el/20100709RumchalpaSumci?authkey=Gv1sRgCJaFyJH8hIS8Ug&feat=embedwebsite">2010-07-09-Rumchalpa sumci</a></td></tr></table>

Re: test

Ladislav | 06.10.2010

Obrázek z naměřenýma hodnotama je zde.
http://picasaweb.google.cz/lh/photo/T1y7TExgHRXLz5rG0AUtDtjVeAYwnfyYXcDO_PDc0fk?feat=directlink
Omlouvám se za chybné vložení a prosím o odministrátora o opravu.

Re: Re: test

Bob | 01.11.2010

Redakční systém má svoje limity, myslim, že každý se s linky nějak srovná. Díky za doplnění informací!
Bob

Kde koupit?

Bob | 01.08.2010

Objednával jsem na http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.29069

Světlo Diving Cree SSC-P7-C-SXO

Petr Dvořák | 21.07.2010

Prosím, kde je možné toto světlo objednat?
Děkuji za typ. Petr petr-dvorak1@seznam.cz

Přidat nový příspěvek